H βιομηχανία λιανικής αποτελείται από πολλά διαφορετικά προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρουν οι διαφορετικοί τύποι καταστημάτων λιανικής. Από πολυκαταστήματα μέχρι διαδικτυακά καταστήματα λιανικής, η ποικιλομορφία είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις που στηρίζουν τη βιομηχανία λιανικής.
Ας ψάξουμε λίγο βαθύτερα για να δούμε ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι καταστημάτων λιανικής που υπάρχουν εκεί έξω και πώς λειτουργούν
Αυτοί είναι οι Τύποι Καταστημάτων Λιανικής που θεωρούνται πιο δημοφιλείς
Καταστήματα Λιανικής (Φυσικό κατάστημα)
Στα καταστήματα με την καλύτερη διαχείριση, τα πάντα εξετάζονται προσεκτικά, σχεδιάζονται και εκτελούνται. Οι λειτουργίες περιλαμβάνουν πολλές πτυχές, όπως σχεδιασμό καταστήματος, τοποθέτηση οθόνης, εξυπηρέτηση πελατών, διαχείριση χρημάτων και πιστώσεων, πρόληψη κλοπών, συντήρηση χώρων, διαχείριση προσωπικού, βελτιστοποίηση αποθέματος και αντιμετώπιση ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού που οδηγεί στην ύπαρξη προϊόντων στο κατάστημα.
Το λιανικό εμπόριο δεν ήταν εύκολο τα τελευταία χρόνια. Η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το μεγαθήριο Amazon, έχει διαταράξει πολλές λειτουργίες καταστημάτων λιανικής και είναι ζωτικής σημασίας οι σημερινοί επαγγελματίες λιανικής να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση, ενεργοποιώντας τις δυνατότητες που τους δίνει το omni-channel. Πολλοί επαγγελματίες λένε ότι όλοι οι τύποι καταστημάτων λιανικής έχουνν ένα κοινό κλειδί της επιτυχίας και αυτό βρίσκεται στην άριστη εξυπηρέτηση πελατών, τόσο σήμερα όσο και στο μέλλον.
Πολυκαταστήματα
Τα πολυκαταστήματα είναι γνωστά για την τεράστια γκάμα διαφορετικών προσφορών προϊόντων. Συχνά παρουσιάζουν ένα μείγμα διαφορετικών εμπορευμάτων και μπορεί να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από ρούχα μέχρι μακιγιάζ, μαγειρικά σκεύη και ακόμη και φαγητό. Αυτά τα είδη παρουσιάζονται συνήθως σε διαφορετικές κατηγορίες εντός του καταστήματος, η καθεμία με τον δικό της διευθυντή τμήματος.
Διάφορα πολυκαταστήματα έχουν διαφορετικούς συνδυασμούς προϊόντων και εμπορικών σημάτων. Όλα μοιράζονται όμως τον ίδιο στόχο, να μπορούν να παρέχουν μια επιλογή ειδών όλα κάτω από την ίδια στέγη. Ορισμένα πολυκαταστήματα μπορεί να επικεντρώνονται σε πιο υψηλού επιπέδου μάρκες, ενώ ορισμένα μπορεί να είναι πιο προσιτά στις σειρές τους.

Supermarkets
Η γέννηση του σούπερ μάρκετ συνέβη γύρω στη δεκαετία του 1920, κάνοντας τις αγορές πιο εύκολες, με όλα τα τυπικά είδη παντοπωλείου όλα κάτω από την ίδια στέγη. Με τη συνεχή αύξηση της νέας τεχνολογίας, όλο και περισσότερα σούπερ μάρκετ έχουν εγκατεστημένες εγκαταστάσεις αυτοεξόφλησης.
Η δομή του σούπερ μάρκετ αποτελείται γενικά από:
Καταστήματα μεγάλης κλίμακας
Χαμηλό κόστος
Χαμηλά περιθώρια
Μεγάλος όγκος πελατών
Οι πελάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις αυτοεξυπηρέτησης
Αλυσίδα καταστημάτων
Μια άλλη δομή λιανικής που προέκυψε από τη δεκαετία του 1920 είναι η αλυσίδα καταστημάτων. Οι αλυσίδες καταστημάτων είναι μια μεγάλη δομή λιανικής που μπορεί να αγοράσει τεράστιες ποσότητες ποικιλίας εμπορευμάτων με μεγάλη έκπτωση. Επειδή οι αλυσίδες καταστημάτων μπορούν να αγοράσουν προϊόντα σε φθηνότερη τιμή, μπορούν στη συνέχεια να μεταφέρουν αυτή την έκπτωση στον πελάτη.
Οι αλυσίδες καταστημάτων ήταν πάντα μια δημοφιλής επιλογή στους πελάτες, όχι μόνο λόγω των τιμών τους, αλλά επειδή συνήθως βρίσκονται σε κεντρικές τοποθεσίες. Αυτή είναι μια στρατηγική που κατέστη δυνατή χάρη στην οικονομική υποστήριξη και τους πόρους πίσω από αυτές.
Η δομή των αλυσίδων καταστημάτων συνήθως αποτελείται από δύο ή περισσότερα καταστήματα. Λόγω της μεγάλης κλίμακας αποθεμάτων τους, απασχολείται εξειδικευμένο προσωπικό για τη διαχείριση των τομέων αγοράς, παρακολούθησης, πρόβλεψης πωλήσεων και ελέγχου αποθεμάτων της επιχείρησης.
Εκπτωτικά Καταστήματα
Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα εκπτωτικά καταστήματα επικεντρώνονται κυρίως στην προσφορά προϊόντων σε φθηνότερη τιμή. Η γκάμα των προϊόντων συχνά ποικίλλει. Μπορεί να περιλαμβάνει ένα καθαριστικό, μέχρι μπαταρίες και εργαλεία. Η ποικιλία των διαθέσιμων για αγορά προϊόντων είναι συχνά περιορισμένη χωρίς μεγάλη γκάμα χρωμάτων και μεγεθών για επιλογή και μπορεί συχνά να αλλάζει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα.
Τα εκπτωτικά καταστήματα είναι συνήθως:
Μεγάλα σε μέγεθος
Minimal στο σχεδιασμό τους
Το απόθεμα μπορεί να αλλάζει τακτικά ανάλογα με το τι είναι διαθέσιμο
Τα τυπικά εμπορεύματα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και υψηλότερο όγκο
Καταστήματα franchise
Η δομή του franchise καταστήματος λιανικής περιλαμβάνει μια επώνυμη εταιρία που προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες στους ανθρώπους να λειτουργήσουν υποκαταστήματα σε τοπικό επίπεδο. Το μοντέλο περιλαμβάνει έναν ιδιοκτήτη επιχείρησης (franchisee) που αγοράζει ένα franchise. Έτσι, ο franchisee αποκτά το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το επιχειρηματικό μοντέλο και την επωνυμία του franchiser για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Οι συμφωνίες franchise συχνά περιγράφουν τον τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης σύμφωνα με το γενικότερο επιχειρηματικό μοντέλο franchise. Παρέχεται επίσης εκπαίδευση και συνεχής υποστήριξη για να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη να οικοδομήσει, να αναπτυχθεί και να διαχειριστεί την τοπική του επιχείρηση. Βασικό στοιχείο είναι και η αισθητική ομοιομορφία μεταξύ των κατασημάτων franchise. Εδώ παίζει σπουδαίο ρόλο ο κατασκευαστής του καταστήματος
Εμπορικά κέντρα
Παρέχοντας χώρο για πολλούς τύπους λιανοπωλητών, όλα κάτω από την ίδια στέγη, τα εμπορικά κέντρα αποτελούσαν ανέκαθεν μια πρωταρχική επιλογή για τις επιχειρήσεις λιανικής. Παρέχοντας μια ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, οι πελάτες μπορούν να εξερευνήσουν διαφορετικές επιλογές χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν μακριά.
Η ίδρυση μιας επιχείρησης λιανικής σε ένα εμπορικό κέντρο περιλαμβάνει μια σταθερή δομή τοποθεσίας λιανικής. Τα καταστήματα λιανικής στα εμπορικά κέντρα λειτουργούν ανεξάρτητα από τα άλλα καταστήματα. Δεν μοιάζουν με τις δομές των σούπερ μάρκετ και των αλυσίδων καταστημάτων. Τα καταστήματα λιανικής στα εμπορικά κέντρα μπορούν να προσφέρουν οτιδήποτε, όπως είδη ένδυσης, είδη σπιτιού και εξειδικευμένα είδη. Συνήθως πληρώνουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη των χώρων του εμπορικού κέντρου.
Διαδικτυακά καταστήματα λιανικής
Ο κόσμος του διαδικτυακού λιανικού εμπορίου παρουσιάζει μία ραγδαία ανάπτυξη. Η Amazon είναι ένας από τα πρώτα διαδικτυακά καταστήματα που παρέχει στους πελάτες τη δυνατότητα να επιλέξουν τα προϊόντα τους online και να τα παραλάβουν απευθείας στο σπίτι ή το γραφείο τους.
Επειδή δεν υπάρχει φυσικό κατάστημα για να επισκεφτούν οι πελάτες, το διαδικτυακό μάρκετινγκ παίζει μεγάλο ρόλο στη διαχείριση και την προώθηση της επιχείρησης. Η κλίμακα και το μέγεθος μιας διαδικτυακής επιχείρησης μπορεί να διαφέρει πολύ. Ένα online κατάστημα μπορεί να έχει έδρα μία μικρή αποθήκη που πουλά αντικείμενα στο eBay έως παγκόσμιους γίγαντες όπως η Alibaba.