Το Omni-channel αναφέρεται σε μια προσέγγιση πωλήσεων που χρησιμοποιεί πολλά κανάλια για να προσεγγίσει πελάτες και να τους προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία αγορών. Καλύπτει όλους τους τρόπους με τους οποίους επωνυμίες και πελάτες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
To Omni channel είναι το μέλλον στις πωλήσεις λιανικής και αυτοί είναι οι λόγοι

Oι καταναλωτές δεν κάνουν πλέον διάκριση μεταξύ διαδικτυακών και offline αγορών. Μπορούν να αρχίσουν να ψωνίζουν σε ένα κανάλι και να καταλήγουν σε αγορά σε ένα άλλο.
Οι πελάτες σου δεν βλέπουν κανάλια, βλέπουν μόνο το brand και την εταιρία σου. Είναι πιθανό να έχουν διαφορετικά σημεία επαφής και θεωρούν πλέον αυτονόητο ότι η αλληλεπίδρασή τους με κάθε σημείο ή κανάλι θα είναι ομοιόμορφη
Τα τελευταία χρόνια, οι έμποροι λιανικής έχουν εκμεταλλευτεί αυτό το φαινόμενο και αξιοποιούν το omni-channel, προσφέροντας ευέλικτες λύσεις τόσο για το ηλεκτρονικό όσο και για το λιανικό εμπόριο σε φυσικό κατάστημα.
Οι τεχνολογίες AR και VR που ωριμάζουν γρήγορα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν την εμπειρία αγορών σε ένα συγκεκριμένο κατάστημα. Για παράδειγμα, το AR (Augmented Reality – Επαυξημένη Πραγματικότητα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προεπισκόπηση στοιχείων προτού τα αγοράσετε πραγματικά. Αυτό κάνει το AR ιδιαίτερα χρήσιμο για έπιπλα και ρούχα. Οι καταναλωτές απαιτούν την ίδια εμπειρία και πληροφορίες που χρειάζονται όποιο κανάλι και αν χρησιμοποιούν. Οι έμποροι λιανικής δεν θα πρέπει να κάνουν διαφοροποίηση μεταξύ online και offline — οι πελάτες τους δεν θα το κάνουν.
Από πού να ξεκινήσεις το δικό σου Omni-channel
1. Δώσε προτεραιότητα στον πελάτη
Μια σημαντική διαφορά μεταξύ του multi-channel marketing και του omni-channel marketing είναι το γεγονός ότι το omnichannel εστιάζει πρώτα στον πελάτη. Αξιολογεί κάθε σημείο επαφής στο ταξίδι των καταναλωτών για να διευκολύνει μια συνεπή και ελκυστική εμπειρία χρήστη.
2. Γνώρισε τον πελάτη σου
Δεν υπάρχει χώρος για υποθέσεις. Μία επιτυχημένη στρατηγική omnichannel βασίζεται σε δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τα ενδιαφέροντα, τη συμπεριφορά, τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τα δημογραφικά στοιχεία, τις προτιμήσεις και τους στόχους του πελάτη. Αξιοποίησε όλα τα πιθανά εργαλεία για να συλλέξεις δεδομένα, να τους κάνεις ερωτήσεις, να τους κάνεις να αφήσουν σχόλια, να αναλύσεις και να εντοπίσεις μοτίβα στις προτιμήσεις των αγοραστών. Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν να καταλάβειςποιοι είναι οι πελάτες σου, καθιστώντας εξαιρετικά πιο εύκολη την παροχή κατάλληλου μάρκετινγκ.
3. Επίλεξε τα εργαλεία σου
Μέχρι τώρα, έχεις εντοπίσει τους πελάτες σου και έχεις ένα συνεκτικό σύνολο δεδομένων για αυτούς, ήρθε η ώρα να επιλέξεις τα εργαλεία και τις λύσεις που θα χρησιμοποιήσεις για να συνδεθείς μαζί τους. Αυτό το βήμα μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, ειδικά με όλο το διαθέσιμο λογισμικό, αλλά θυμήσου να επιλέξεις με βάση το πού βρίσκονται οι πελάτες σου και τι κάνουν. Αφού αποφασίσεις τα βήματα και τις διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρώνονται στη δική σου επιχείρηση, μπορείς να ζητήσεις τις υπηρεσίες ενός developer για να παραμετροποιήσει για εσένα μερικές από τις βασικές λύσεις
Πλατφόρμα δεδομένων πελατών
Λογισμικό διαχείρισης πελατειακών σχέσεων
Εργαλεία Αυτοματισμού Μάρκετινγκ
Λύσεις διαχείρισης μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Εργαλεία ανάλυσης δεδομένων

Θυμήσου ότι το δικό σου ζητούμενο είναι να δώσεις στον πελάτη σου τη δυνατότητα να νιώθει οικεία online και offline. Για αυτό το λόγο τα παραπάνω εργαλεία συνδυάζονται με το φυσικό κατάστημα. Είναι αυτονόητο ότι το κατάστημα σου θα είναι σύγχρονο, κατάλληλο, φιλικό και μέσα στα πλαίσια της αισθητικής που επικρατεί τώρα. Ιδανικά, μία εταιρία που έχει να διηγηθεί την ιστορία της και να μοιραστεί τις αρχές της διαθέτει άλλο ένα σημαντικότατο στοιχείο για να εντάξει στο όλο ταξίδι του πελάτη της
4. Τμηματοποίησε τους πελάτες σου
Διαχώρισε τους χρήστες σου με βάση τα πιο σημαντικά σημεία δεδομένων και χαρακτηριστικά στους επιχειρηματικούς σου στόχους, ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τις προσπάθειες μάρκετινγκ και επαναληπτικού μάρκετινγκ (remarketing). Αυτά τα τμήματα μπορούν να βασίζονται σε πρόσωπα αγοραστή, ταξίδι πελάτη, κατάσταση συνδρομής κ.λπ.
5. Πρόσφερε εξατομικευμένο περιεχόμενο
Η εξατομίκευση και η σύνδεση 1:1 με κάθε χρήστη αποτελούν τον πυρήνα του omnichannel marketing. Με τα σωστά σημεία δεδομένων και τα σωστά εργαλεία μπορείτε να παραδώσετε εξατομικευμένο περιεχόμενο στους παραλήπτες για να αυξήσεις τα έσοδα, να αυξήσεις την αφοσίωση και να παρέχειςμια απρόσκοπτη, συνεπή εμπειρία.
6. Παρακολούθησε και διατήρησε την επιτυχία σου
Η λήψη ακριβών μετρήσεων θα σας βοηθήσει να αντλήσεις χρήσιμες πληροφορίες για να αναθεωρήσεις τη στρατηγική σας και να βελτιώσεις την πολυκαναλική σας προσέγγιση.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ, καθιστώντας την εφικτή και προσιτή για μάρκες όλων των μεγεθών. Η παροχή μιας ενοποιημένης εμπειρίας σε αξιότιμους πελάτες βελτιώνει την αφοσίωση, αυξάνει τις πωλήσεις και σας βοηθά να επιτύχετε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας σας. Είναι καιρός να κάνετε τη στροφή και να επικεντρώσετε τις προσπάθειές σας για να αυξήσετε τη διατήρηση των πελατών και, με τη σειρά της, τα έσοδα
Βρες αρχιτέκτονες, διακοσμητές και κατασκευαστές με ειδίκευση στην ανακαίνιση καταστημάτων
Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν ένα φυσικό κατάστημα με σύγχρονη αισθητική και περιβάλλον. Αν χρειάζεσαι ανακαίνιση στο κατάστημα σου, συμπλήρωσε τη φόρμα και θα έρθεις σε άμεση επικοινωνία με αρχιτέκτονες, διακοσμητές και κατασευαστές που ειδικεύονται στην ανακαίνιση καταστημάτων
Επιμέλεια άρθρου: Μαρία Πανέλα
Founder / Content Quality Control
